Etter to år på kunst- og filmlinja ROMSKIP på Buskerud Folkehøgskole, kom både Are og Mattis inn på Kunstakademiet på første forsøk!
– Videregående var ikke det jeg håpet at det skulle være, og jeg mistet litt gnisten for filmlaging etter det, sier Are Haukaas (23). Men da han startet som folkehøgskoleelev på linja ROMSKIP: Kunst, film og foto, fikk han en helt motsatt opplevelse. Are beskriver linja som et sted med rom for kreativitet og frie tøyler til å prøve alt du har lyst til. Og ikke minst tilgang på mye forskjellige folk, da dine medelever blant annet er musikere, forfattere og skuespillere som du kan samarbeide med.
Hjelp til å bygge portefølje
Are fikk høre om ROMSKIP fra storebroren sin, som var elev ved Rock & Metal-linja på samme skole. Han mente at dette var skolen for hans filminteresse. Are hadde vært på flere av konsertene som broren spilte mens han gikk på Buskerud Folkehøgskole, og der møtte han andre elever som også gikk på skolen. Blant annet Mattis Hansgaard (22), som senere skulle bli hans stipendiat, det vil si en andreårselev med utvidet ansvar.
– Jeg mener oppriktig at jeg aldri hadde kommet inn på Kunstakademiet om det ikke var for Buskerud Folkehøgskole og linjelærer Claus. Der fikk jeg hjelp til å bygge porteføljen min, men i tillegg lærte jeg å jobbe selvstendig. Det var utfordrende og skremmende, men inspirerende. På ROMSKIP var jeg min eneste hindring, sier Mattis.
Fikk jobb allerede på folkehøgskolen
Både Mattis og Are mener det er takket være Claus og ROMSKIP: Kunst, film og foto (som er det korrekte linjenavnet) at de følte seg klare for å søke Kunstakademiet. Og ikke minst for at de kom inn – og det på første forsøk! De søkte og fulgte opptaksprøvene mens de fremdeles var folkehøgskoleelever, og startet som kunststudenter rett etter sommerferien.
– Claus bidro med oppfølging til opptaket og ga meg det pushet jeg trengte. Det hjalp også å gå på en skole der en får hjelp og veiledning fra både medelever og ansatte, sier Mattis.
– Mens jeg gikk på folkehøgskolen, fikk jeg tilbud om klippejobber både på skolen og utenfor som var utrolig kult. Claus sa til meg at “hvis dette er noe du har lyst å gjøre, så fins ikke det noe som heter umotivert”, forteller Are.
ROMSKIP skilte seg ut
Da Mattis skulle velge seg folkehøgskole, tittet han på de andre filmlinjene rundt omkring i landet. Men ROMSKIP skilte seg ut.
– Det virket som det var en annen struktur for hva man fikk lov å gjøre. Også virket læreren, Claus, helt sprø – på en god måte så klart, sier Mattis. Og da Mattis startet som elev på linja, fikk han bekreftet sine forventninger.
– De fleste får til mer enn de tror. Det setter jeg veldig pris på at Claus har lært meg. Nå vil jeg nesten kalle han en gammel venn. Han gir meg fortsatt gode råd og det føles ut som jeg har kjent han i ti år. Det er de vennene man får på folkehøgskole du tar med deg videre. Det er kanskje bare ett år siden jeg var ferdig, men jeg har en magefølelse på at de kommer til å være der resten av livet mitt, avslutter Mattis.
ROMSKIP: Kunst, film og foto har løpende opptak helt fram til høstferien. Søk plass på Folkehogskole.no/skole/buskerud
Har ingenting å si om du har rørt et kamera før
– Hovedpoenget med ROMSKIP: Kunst, film og foto er å få elevene ut i høyere kunstnerisk utdanning. Dette er hovedsakelig en filmlinje, men snudd på hodet, med svært få eller ingen rammer for hva en ønsker å lage når det gjelder film og foto. Her skal alle bli gode på å bruke kamera og redigere. Samt få gode tekniske og kunstneriske resultater. Det har ingenting å si om du har rørt et kamera eller redigeringsprogram før, eller om du har masse erfaring. Her får du det du trenger. Personlig så er det en glede å se elever komme inn på gode skoler og få karrierer innenfor film, foto og kunstneriske retninger. Dette er hele poenget. ROMSKIP skal være et dypdykk i filmkunstneriske metoder gjennom et helt år. Skape interesse, selvtillit og ambisjon, og rendyrke elevenes individuelle talenter.
Claus Breda-Gulbrandsen, filmskaper og linjelærer på ROMSKIP: Kunst, film og foto